Home Forums Dieta Problematyczne fosforany

This topic contains 11 replies, has 7 voices, and was last updated by  gosial11 6 years, 6 months ago.

Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 12 total)
  • Author
    Posts
  • #4486

    bozenakrakow
    Participant

    Cześć! Odkąd zaczęłam się dializować mam problemy ze zbyt wysokim poziomem fosforanów. Czy znacie może jakieś sposoby obniżenia ich poziomu poprzez dietę?

    #5536

    dorotka
    Participant

    Witam.. Głównie przez dietę można ograniczyć fosfor i najbardziej bezpiecznie bo branie alusali nie jest takie obojętne dla organizmu wręcz szkodliwe. Nie jestem ekspertem ale z własnego doświadczenia wiem, że trzeba przed posiłkiem brać wapno i to obniża fosfor skutecznie. Poza tym słyszałam, że tzw. hemodiafiltracja czyli takie nowe sposoby dializy też radzą sobie z nadmiarem fosforu. Czy ktoś słyszał coś więcej na ten temat?

    #5537

    bozenakrakow
    Participant

    w jakich stacjach stosowana jest hemodiafiltracja?

    Dieta i wapno malo obniza u mnie fosfor.

    #5538

    dorotka
    Participant

    Ja miałam taką dializę w Poznaniu i tam mi na ten temat mówili. Po dializie mimo, że ogólnie mam niski fosfor a czasem nawet poniżej normy to mam czerwone oczy tzn białka i mówią, że od fosforu. Dlaczego, jeśli ja mam niski?

    #5539

    kasia
    Participant

    Witam,

    trochę informacji o hemodiafiltracji można znaleźć na poniższej stronie:

    http://www.nephrocare.com/internet/fmc/nephrocms.nsf/PL/treatment_haemodiafiltration_online.htm

    a także w publikacji Forum Nefrologicznego w n-rze archiwalnym tom 1 nr 1 z 2008 roku:

    http://www.fn.viamedica.pl/

    Można chyba śmiało powiedzieć,że jest to dializa „nowej generacji”,pozwalająca na uzyskanie znacznie lepszych wyników podializacyjnych,a co się z tym wiąże lepszego samopoczucia.Ciekawe jaka jest różnica w kosztach między hemodializą tradycyjną a hemodiafiltracją?Zapewne ogromna,skoro jest dość rzadko stosowana…

    #5540

    Anonymous

    Jest lek, który NFZ ma refundować pacjentom dializowanym już niedługo. Nazywa się mimphara, bez refundacji kuracja mieszięczna kosztuje ok 1000zł. Niestety nie mam wiadomości o skuteczności.

    #5541

    bozenakrakow
    Participant

    Dziekuje Wszystkim za dobre rady.Pozdrawiam.Bozena.

    #5542

    Syla
    Participant

    Witam Cię Bożenko. Posiadam bardzo ciekawe materiały nt diety. Jak masz ochotę trochę poczytać napisz. Pozdrawiam;)

    #5543

    marekzet
    Participant

    A może Sylo podałabyś jakiś przykładowy jadłospis obniżający fosforany. Dzięki.

    #5544

    Syla
    Participant

    FOSFOR

    Jest pierwiastkiem występującym we wszystkich rodzajach pożywienia. Dla organizmu jest ważny jako budulec kości i zębów. Zapotrzebowanie naszego organizmu na fosfor jest niewielkie i zazwyczaj spożywamy go za dużo. Zdrowe nerki usuwają nadmiar fosforu z moczem. Niewydolne nerki tracą zdolność wydalania fosforu stosunkowo wcześnie, stąd zaczyna on stopniowo gromadzić się w organizmie już u pacjentów ze średnio zaawansowaną niewydolnością nerek. Wraz z postępem niewydolności rośnie stężenie fosforu we krwi, zwłaszcza gdy pacjent nie stosuje się do zaleceń względem diety.

    Objawy kliniczne nadmiaru fosforu we krwi są znikome, natomiast następstwa tego stanu, ujawniające się po miesiącach są dramatyczne:

    • obniżenie stężenia wapnia we krwi poprzez wytrącanie się soli wapniowo-fosforanowych odkładających się w postaci złogów w sercu, mięśniach i naczyniach krwionośnych;

    • postępujące odwapnienie kości prowadzące do osteoporozy, której towarzyszą patologiczne złamania lub skrzywienia kości – jako następstwo wtórnej nadczynności przytarczyc – towarzyszy jej niedobór wapnia mogący być przyczyną bolesnych skurczów mięśni i dolegliwości bólowych ze strony kości;

    • swędzenie skóry, wysypka na skórze;

    • nudności;

    • bezsenność.

    Produkty szczególnie bogate w fosfor:

    • produkty mleczne: ! mleko;

    • ryby: świeże, solone, wędzone, konserwy rybne;

    • podroby: wątroba, móżdżek, nerki;

    • indyk, kaczka, pasztety drobiowe;

    • gotowe wędliny: kabanosy, szynka mielona, itd.;

    • !!! żółtka jaj, ser żółty i topiony;

    • grzyby;

    • nasiona roślin strączkowych: fasola, groch, soja;

    • !!! produkty zbożowe (kasza gryczana, jęczmienna, makarony, otręby, płatki owsiane, mąka kukurydziana, chleb chrupki, bułki graham);

    • wyroby cukiernicze (kakao, czekolada, orzechy, migdały);

    • !!! napoje (Coca-Cola, Pepsi).

    Większość chorych z niewydolnością nerek powinna zażywać preparaty wiążące fosfor w świetle przewodu pokarmowego (najczęściej węglan wapnia, czyli Calcium Carbonicum, w wyjątkowych przypadkach Alusal). Leki te powodują wydalanie namiaru fosforu z kałem.

    !!! Należy pamiętać, że fosfor trudno usunąć z krwi w czasie dializy. Tak więc jedynym skutecznym sposobem kontroli jego stężeń we krwi jest ograniczenie spożywania produktów bogatych w fosfor i systematyczne zażywanie leków wiążących go w świetle przewodu pokarmowego.

    !!! Nadmiar fosforu w organizmie nie jest odczuwany bezpośrednio po spożyciu bogatych w fosfor produktów, lecz objawi się za kilka miesięcy bólami kości i stawów.

    Zalecenia dietetyczne w celu obniżenia poziomu fosfo¬ranów:

    • Unikanie substancji spożyw¬czych bogatych w fosforany, jak: orzechy, wszelkiego rodzaju potraw zawierających serki topione, sery go¬towane, sery twarde, mleko sprosz¬kowane, mleko kondensowane.

    • Nie pić więcej niż 1/8 litra mle¬ka, maślanki lub jogurtu dziennie.

    • Zamiast mleka do gotowania stosować mieszankę wody ze śmie¬taną (1 1itr śmietany rozcieńczony w 2/3 l wody). Naturalnie według zapotrzebowań kalorycznych można użyć mniej lub więcej wody. Zależnie od przeznaczenia można śmietanę rozcieńczyć wodą np. do przygotowania budyniu, kleiku mlecznego lub ziemniaków puree.

    • Wybierać sery o niskiej zawar¬tości fosforanów, jak: ser biały, sery młode, camembert, brie, mozzarella i inne.

    • Unikanie pokarmów i napojów z dodatkami fosforanów. Dodatki fosforanowe można rozpoznać pod następującymi numerami klasyfika¬cji E: E338, E339, E340, E341, E450a, E450b, E450c, E540, E543, E544.

    • Rozważenie przyjmowania środków wiążących fosforany, przede wszystkim do pokarmów zawierają¬cych fosforany.

    #5545

    marekzet
    Participant

    Bardzo dziękuję za szczegółowy opis fosforanów Sylo. Jesteś „the best”, dzięki i serdecznie pozdrawiam.

    #5546

    gosial11
    Participant

    W naszej stacji dializ pacjenci przyjmują renagel i fosrenol. Niestety leki te są bardzo drogie. Dostajemy je po odleżeniu w oddziale 48 godz.Z tego co wiem to są one skuteczne ale trzeba stosować dietę. Bez niej żadne leki nie będą skuteczne. Mimpara to lek obniżający PTH, który nie u każdego skutkuje. Ja biorę mimparę od kilku lat.

    Pozdrawiam wszystkich i życzę wytrwałości w walce z chorobą!

Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 12 total)

You must be logged in to reply to this topic.