Home Forums Informacje praktyczne Mocznik

This topic contains 1 reply, has 2 voices, and was last updated by  Jantar 5 years, 1 month ago.

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • Author
    Posts
  • #4612

    Borys
    Participant

    Od jakiegoś czasu nie najlepiej się dializuję (mocznik).Czy poza długością dializy i większymi obrotami można go ograniczyć.

    #6132

    Jantar
    Participant

    Witam. Jak wiem mocznik to efekt przemiany białka w organizmie . Przy dializach zalecane jest spożycie białka w ilości 1 do 1.2g na 1kg masy ciała. Jeżeli spożywasz znacznie więcej białka to ogranicz jego spożycie. Zalecane białko pełnowartościowe pochodzenia zwierzęcego ale nie wyklucza się białka pochodzenia roślinnego. Białko pochodzenia zwierzęcego np. białko jaj a roślinnego np. ziemniaki. I tak 1kg ziemniaków dostarcza ok. 20g białka które wartością zbliżone jest do białka pochodzenia zwierzęcego. Powinieneś poprosić lekarza o Broszurę która określa wyraźnie jaką dietę powinniśmy stosować i jakie produkty są dla mas wskazane a jakie nie. U nas każdy pacjent dostał.

    Pozdrawiam

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)

You must be logged in to reply to this topic.