Home Forums Dieta Problematyczne fosforany Re:Problematyczne fosforany

#5544

Syla
Participant

FOSFOR

Jest pierwiastkiem występującym we wszystkich rodzajach pożywienia. Dla organizmu jest ważny jako budulec kości i zębów. Zapotrzebowanie naszego organizmu na fosfor jest niewielkie i zazwyczaj spożywamy go za dużo. Zdrowe nerki usuwają nadmiar fosforu z moczem. Niewydolne nerki tracą zdolność wydalania fosforu stosunkowo wcześnie, stąd zaczyna on stopniowo gromadzić się w organizmie już u pacjentów ze średnio zaawansowaną niewydolnością nerek. Wraz z postępem niewydolności rośnie stężenie fosforu we krwi, zwłaszcza gdy pacjent nie stosuje się do zaleceń względem diety.

Objawy kliniczne nadmiaru fosforu we krwi są znikome, natomiast następstwa tego stanu, ujawniające się po miesiącach są dramatyczne:

• obniżenie stężenia wapnia we krwi poprzez wytrącanie się soli wapniowo-fosforanowych odkładających się w postaci złogów w sercu, mięśniach i naczyniach krwionośnych;

• postępujące odwapnienie kości prowadzące do osteoporozy, której towarzyszą patologiczne złamania lub skrzywienia kości – jako następstwo wtórnej nadczynności przytarczyc – towarzyszy jej niedobór wapnia mogący być przyczyną bolesnych skurczów mięśni i dolegliwości bólowych ze strony kości;

• swędzenie skóry, wysypka na skórze;

• nudności;

• bezsenność.

Produkty szczególnie bogate w fosfor:

• produkty mleczne: ! mleko;

• ryby: świeże, solone, wędzone, konserwy rybne;

• podroby: wątroba, móżdżek, nerki;

• indyk, kaczka, pasztety drobiowe;

• gotowe wędliny: kabanosy, szynka mielona, itd.;

• !!! żółtka jaj, ser żółty i topiony;

• grzyby;

• nasiona roślin strączkowych: fasola, groch, soja;

• !!! produkty zbożowe (kasza gryczana, jęczmienna, makarony, otręby, płatki owsiane, mąka kukurydziana, chleb chrupki, bułki graham);

• wyroby cukiernicze (kakao, czekolada, orzechy, migdały);

• !!! napoje (Coca-Cola, Pepsi).

Większość chorych z niewydolnością nerek powinna zażywać preparaty wiążące fosfor w świetle przewodu pokarmowego (najczęściej węglan wapnia, czyli Calcium Carbonicum, w wyjątkowych przypadkach Alusal). Leki te powodują wydalanie namiaru fosforu z kałem.

!!! Należy pamiętać, że fosfor trudno usunąć z krwi w czasie dializy. Tak więc jedynym skutecznym sposobem kontroli jego stężeń we krwi jest ograniczenie spożywania produktów bogatych w fosfor i systematyczne zażywanie leków wiążących go w świetle przewodu pokarmowego.

!!! Nadmiar fosforu w organizmie nie jest odczuwany bezpośrednio po spożyciu bogatych w fosfor produktów, lecz objawi się za kilka miesięcy bólami kości i stawów.

Zalecenia dietetyczne w celu obniżenia poziomu fosfo¬ranów:

• Unikanie substancji spożyw¬czych bogatych w fosforany, jak: orzechy, wszelkiego rodzaju potraw zawierających serki topione, sery go¬towane, sery twarde, mleko sprosz¬kowane, mleko kondensowane.

• Nie pić więcej niż 1/8 litra mle¬ka, maślanki lub jogurtu dziennie.

• Zamiast mleka do gotowania stosować mieszankę wody ze śmie¬taną (1 1itr śmietany rozcieńczony w 2/3 l wody). Naturalnie według zapotrzebowań kalorycznych można użyć mniej lub więcej wody. Zależnie od przeznaczenia można śmietanę rozcieńczyć wodą np. do przygotowania budyniu, kleiku mlecznego lub ziemniaków puree.

• Wybierać sery o niskiej zawar¬tości fosforanów, jak: ser biały, sery młode, camembert, brie, mozzarella i inne.

• Unikanie pokarmów i napojów z dodatkami fosforanów. Dodatki fosforanowe można rozpoznać pod następującymi numerami klasyfika¬cji E: E338, E339, E340, E341, E450a, E450b, E450c, E540, E543, E544.

• Rozważenie przyjmowania środków wiążących fosforany, przede wszystkim do pokarmów zawierają¬cych fosforany.